V okviru Erasmus+ projekta “Glas inspieres – Glas begeistert – Steklo navdušuje” se je v nedeljo, 18. 2. 2024 zgodaj zjutraj 5 učencev 8. in 9. razreda skupaj s tremi učitelji spremljevalci, vključno z ravnateljem šole, odpravilo na tretjo načrtovano mobilnost v Turčijo. Pot nas je vodila do letališča Schwechat na Dunaju, nato pa smo pot nadaljevali z letalom najprej do Istanbula in nato še do Izmirja. İzmir je metropolitansko mesto v zahodni Anatoliji. Je tretje najbolj naseljeno mesto v Turčiji za Carigradom in Ankaro ter drugo največje urbano naselje ob Egejskem morju za Atenami v Grčiji.

Učenci so se po prevozu iz letališča do središča mesta odpravili na domove svojih gostiteljev.

Naslednje jutro je bila za vse udeležence izmenjave iz Poljske, Romunije, Turčije in Slovenije v kulturnem domu v bližini šole najprej svečana otvoritev in predstavitev Turčije – predvsem İzmirja. Učenci partnerske šole Esrefpasa Anadolu Lisesi so se nam predstavili z ljudskimi plesi.

Sledila je konferenca lokalnih okoljskih strokovnjakov z naslovom „Ali lahko plastika nadomesti steklo?“ in predstavitev raziskave „Ali je mogoče uporabiti manj plastike?“, ki so jo izvedli in uspešno predstavili učenci vseh štirih partnerskih šol.

Po predstavitvi sodobnega plesa in ogledu šole, ki je bila v zadnjih dveh letih zgrajena popolnoma na novo, smo imeli kosilo, nato pa ogled nekaterih najpomembnejših turističnih znamenitosti mesta. Najprej smo se s prvim dvigalom v Izmirju popeljali na zgodovinski opečnat stolp v okrožju Karatas v soseski Konak z imenom Tarihi Asansör in si ogledali Izmirski zgodovinski urni stolp İzmir Saat Kulesi , zgrajen leta 1901 na trgu Konak. Popoldanski ogled smo zaključili s sprehodom po bazarju in do mošeje.

20. 2. 2024

Današnji dan smo pričeli že ob 8h zjutraj z vožnjo v eno uro oddaljeno okrožje Selçuk v pokrajini İzmir v Turčiji. Nahaja se 2 km severovzhodno od antičnega mesta Efez, v katerem je nekoč stal Artemidin tempelj, eno od sedmih čudes antičnega sveta. Sprehodili smo se po ostankih antičnega mesta, si ogledali izkopanine mogočne knjižnice in amfiteater, ki je imel v času antike prostora za 25.000 obiskovalcev. Nato smo si ogledali Muzej Ephesus Experience, ki je bil z naprednimi sistemi prikazovanja in visokokakovostnimi vsebinskimi tehnologijami nepozabno doživetje potovanja skozi čas.

Leta 2015 je bil Efez dodan na Unescov seznam svetovne dediščine

Pot nas je nato peljala do jame, kjer so prebivali t. i. »Siebenschläfer«.

V krščanski in islamski tradiciji se je v legendi pojavilo sedem spečih mladih dečkov iz Efeza (‘jamski ljudje«), ki so se skrili v jami zunaj Efeza okoli leta 250, da bi pobegnili pred verskim preganjanjem.

Po kosilu smo si ogledali še Marijino hišo, ki stoji na gori Bülbül, 9 kilometrov od Selçuka. Verjamejo, da je sveti Janez prinesel Devico Marijo v Efez 4 ali 6 let po Jezusovi smrti. Ta križno oblikovana in obokana zgradba je bila pozneje obnovljena. Po obisku papeža Pavla VI. leta 1967 se vsako leto 15. avgusta v hiši, ki jo imajo za sveto tudi muslimani, odvijajo obredi.

Na koncu ekskurzije v Efez smo si ogledali še mestni (etnološki) muzej v Selçuku in arheološki muzej ter se okrog 19.00 vrnili v Izmir.

21. 2. 2024

Zjutraj smo se vsi udeleženci Erasmus+ izmenjave v Turčiji srečali pred šolo in se z avtobusom odpeljali do podjetja, kjer sestavljajo lestence in ostala svetila iz stekla. Po ogledu podjetja Sedef smo se odpravili v avtomobilski muzej KEY in si ogledali zbirko muzeja, ki je nastala zaradi strasti Murata in Selima Özgörkeyja do avtomobilov in je zgrajena na površini 7000 kvadratnih metrov. Sestavlja jo 84 avtomobilov in 44 motornih koles. V tej glavni zbirki si je mogoče ogledati pot prvih modelov vodilnih znamk avtomobilskega sveta, kot so Mercedes, BMW, Porsche, Cadillac in Ford, od prvega avtomobila, izdelanega leta 1886, do danes.

Po ogledu muzejske zbirke smo se odpeljali v vasico Nazarköy, kjer se nahaja delavnica izdelave steklenih okrasnih predmetov na tradicionalen način. Ogledali smo si oblikovanje steklenih perlic v peči z 1200 stopinjami in se sprehodili po nakupovalni ulici. Sledilo je kosilo v restavraciji, ki je znana po kebabu, ki smo ga poskusili skupaj s tradicionalnim turškim napitkom iz jogurta, ki se imenuje Ayran.

Po kosilu smo se ponovno zapeljali v mesto do gostišča, kjer je bila delavnica izdelave zapestnic s steklenimi perlicami in večerja z živo glasbo

22. in 23. 2. 2024

V četrtek, 22. februarja smo si dopoldan najprej ogledali muzej Atatürk v veličastni neoklasicistični vili, ki je posvečen Atatürkovemu političnemu življenju in zgodovini. Ustanovil ga je Mustafa Kemal Atatürk, turški feldmaršal, revolucionarni državnik in prvi predsednik Turčije.

Nato je sledil obisk živalskega vrta na obrobju mesta in kosilo v nakupovalnem središču Hilltown AVM. Po kosilu so udeleženci izmenjave v Turčiji s pomočjo aplikacije Mentimeter vrednotili vsebine in izvedene aktivnosti v okviru Erasmus+ izmenjave v Izmiru.

V petek zjutraj smo se poslovili od vseh učencev in spremljevalcev Erasmus+ tima iz Poljske in se nato zbrali pri šoli gostiteljici Esrefpasa Anadolu Lisesi, kjer je sledila svečana podelitev priznanj za sodelovanje na izmenjavi vsem učencem, koordinatorjem in ostalim spremljevalcem. Nato so učenci v mednarodno mešanih skupinah ustvarjali plakate na temo stekla, plastike in ponovne uporabe odpadnih materialov. Po kosilu v šoli je bil prost popoldan za nakup spominkov in raziskovanje mestne pokrite tržnice – bazarja pred odhodom domov.

V soboto, 24. februarja 2024 nas je čakalo celodnevno potovanje z letalom do Istanbula in naprej do Dunaja ter prihod v Gornjo Radgono v zgodnjih jutranjih urah.

Za galerijo fotografij klikni tukaj.

(Skupno 182 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost