V sklopu projekta Erasmus+ “Keep your water clean, live the world” se je 5 učencev in 3 učiteljice iz Osnovne šole Gornja Radgona udeležilo mobilnosti v Grčiji, ki poteka od 20. do 24. 2. 2023 v kraju Kalampaki. Dnevno bomo poročali o njihovih aktivnostih in objavljali fotografije, ki si jih lahko ogledate tukaj.

Učenci so se v spremstvu učiteljic na pot podali v nedeljo, 19. 2. 2023. Najprej so se s kombijem odpravili do letališča v Budimpešti, od koder so leteli v Grčijo, v Thessaloniki – Solun, kamor so prispeli v večernih urah. Svojo pot so z avtobusom nadaljevali do Kalampake, kjer so jih pred šolo pričakali grški učitelji in starši, ki so naše učence sprejeli v svoje domove.

V ponedeljek, 20. 2. 2023, so se zjutraj vsi gostujoči učitelji in učenci zbrali v šoli v skupnem prostoru, kjer so jim pripravili krajši kulturni program. Po programu je sledil interaktivni kviz, kjer so pokazali, kako dobro poznajo Grčijo in njene običaje. Sledila je igra, kjer so se poskušali v desetih minutah naučiti čim več grških besed. Ker na predpustni dan v Grčiji (Monk Monday) izvedejo parado, so tudi naše učence in učiteljice vključili v dogajanje. Tako so se pridružili povorki po ulici. V kraju Kalampaki so si ogledali tudi proizvodnjo mil in se sprehodili po mestu. Kosilo je bilo organizirano v tradicionalni grški taverni.

V torek, 21. 2. 2023, se se učenci in učitelji ob 8.00 dobili v šoli, kjer so učenci vseh držav ob prosojnicah predstavili rezultate ankete o porabi vode. Po predstavitvah so učenci v skupinah razmišljali o varčevanju vode in svoje ideje napisali ali narisali na plakate. Sledili so različni poskusi z vodo, kjer so učenci zelo uživali in prihajali do novih spoznanj. Po odmoru so se odpravili na izlet v jamo, ki jo je oblikovala reka Aggitis. V bližnjem mestu Drama so si ogledali arheološki muzej ter  vodno območje mesta Drama.

V sredo, 22. 2. 2023, so se zjutraj ob 8.00 vsi skupaj odpravili na izlet v obmorsko mesto Kavala. Na poti so se ustavili v krstilnici in kraju Philippoi, kjer so izvedeli veliko o zgodovini Grčije. V mestu Kavala so si učenci ogledali mesto, okušali tradicionalno grško (morsko) hrano ter imeli čas za nakupe.

Četrtkove aktivnosti so bile pestre, saj so potekale cel dan in zvečer. V dopoldanskem času so učenci v šoli izvedli veliko delavnic na temo voda. Popoldne so si ogledali muzej v obnovljeni mošeji v mestu Drama, se sprehodili po mestu in jedli v italijanski restavraciji. Zvečer je potekala tradicionalna grška večerja ob spremljavi žive glasbe. Učenci so se naučili plesati nekaj tradicionalnih grških plesov in pri tem zelo uživali.

Zadnji dan mobilnosti v Grčiji se je pričel s kvizom o poznavanju Grčije. Učenci so pokazali, da so se v tem tednu o Grčiji veliko naučili. V nadaljevanju so igrali igro, kjer so bile različne naloge (npr. zapoj otroško pesem v tvojem jeziku, zapleši sirtaki in podobno …) Po igri je sledila zaključna prireditev in podelitev potrdil o sodelovanju v projektu. Prireditvi je sledila zabava s plesom. Za kosilo so se učenci okrepčali z girosom, nato pa so se odpravili k družinam. Nekateri so odšli po nakupih, igrali na inštrumente, peli, nekaj otrok pa se je zbralo na igrišču, kjer so igrali nogomet.

V soboto, 25. 2. 2023, so se učenci v spremstvu učiteljic v zgodnjih jutranjih urah podali na pot proti domu. V Budimpešti so pristali nekaj pred 10. uro in se s kombijem odpravili proti Gornji Radgoni, kjer so jih popoldan s toplim objemom pričakale njihove družine.

Vsi skupaj so doživeli nepozabno izkušnjo, stkali nove prijateljske vezi, pridobili zanimiva znanja o vodi, spoznali nove kraje, njihovo zgodovino in znamenitosti. Veselimo se novih mobilnosti, ki nas v sklopu projekta še čakajo v tem šolskem letu.

Nika Forjanič Huber
Koordinatorica projekta

(Skupno 365 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost