V torek, 15. 11. 2022, je potekala šolska skupnost učencev od 6. do 9. razreda na temo Duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki je v letošnjem šolskem letu aktualna tema skupnosti učencev šole in otroškega parlamenta.

V uvodu sta učence in učitelje pozdravila ravnatelj šole in mentorica skupnosti učencev šole ter predstavila aktivnosti, ki bodo na temo Duševnega zdravja otrok in mladostnikov potekale tekom šolskega leta. Poudarila sta pomen preventivnih dejavnosti in drugih aktivnosti, katere se na področju duševnega zdravja otrok na naši šoli že aktivno izvajajo.

V nadaljevanju sta psihologinja Nika Forjanič Huber in učenka Lucija Debeljak, ki je članica šolske otroške vlade, zadolžena za področje zdravja, predstavili analizo rezultatov raziskave na temo »Posledice epidemije na duševno in fizično zdravje naših učencev«, v kateri so konec lanskega šolskega leta sodelovali učenci od 5. do 8. razreda. Rezultati analize raziskave nam služijo kot izhodišče za oblikovanje preventivnih dejavnosti in ostalih aktivnosti, povezanih z duševnim zdravjem naših učencev.

Učiteljica Jožica Zih je učenca obvestila, da v četrtek ponovno začnemo z gibalnim odmorom, ki bo potekal v času glavnega odmora pred oz. po malici učencev. Učenci bodo med gibalnim odmorom izvajali plesne dejavnosti, Tabate in vaje »Braingyma«. Dejavnosti bo izvajala učiteljica Jožica Zih s pomočjo predstavnikov šolske otroške vlade, zadolženih za šport, šolske plese in zdravje. Z uvajanjem gibalnega odmora si prizadevamo za naše učence ustvariti bolj vzpodbudno šolsko okolje, prekiniti večurno gibalno nedejavnost in ublažili posledice dolgotrajnega sedenja.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje nam je gospa Anja Žurga predstavila kam se lahko učenci obrnejo po pomoč, ko zaznajo stisko v duševnem zdravju. Učencem je predstavila program »To sem jaz«, in sicer aktualne vsebine, zavihek, kjer lahko vprašajo strokovnjaka za pomoč in nasvet, primere vprašanj vrstnikov in klepetalnico s časovnim razporedom razpoložljivih strokovnjakov po posameznih dnevih. Učenci se na spletni strani lahko prijavijo tudi na e-Mesečnik in tako konec vsakega meseca prejmejo nove članke in koristne povezave. Učenci za prijavo potrebujejo soglasje staršev. Prijava na e-Mesečnik je možna tukaj. Objavljamo e-Mesečnik iz meseca oktobra, da si lahko ogledate primere vsebin.

Svetovalna delavka Mojca Ritlop je učencem predstavila projekt »Tom potuje, otroke obiskuje«. TOM telefon je edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji. Po telefonu, e-pošti in spletni klepetalnici jih lahko otroci in mladostniki kontaktirajo zaradi katerega koli vprašanja ali težave, od najmanjše do največje. Na naši šoli gostimo TOM nahrbtnik, ki otoke opomni, da lahko anonimno in brezplačno kontaktirajo TOM telefon vsakič, ko imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor. Prav tako smo otroke spodbudili, da v spominsko knjigo zapišejo svoje misli in kako zaznavajo slogan »Odgovor je pogovor«. Tom nahrbtnik je postavljen pred pisarno šolske svetovalne službe, kjer bodo učenci lahko zapisali svojo sporočila.

Fotografije iz šolske skupnosti si lahko ogledate tukaj.

Mentorica skupnosti učencev šole:
Nika Forjanič Huber

(Skupno 291 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost