Na zanimivo ekskurzijo v London se je v soboto, 28. maja 2022, odpravilo 21 devetošolcev OŠ Gornja Radgona. Spremljali sta jih učiteljici Tanja Vukajč in Tamara Kranjc Roškar.

Iz Gornje Radgone smo se zgodaj zjutraj z avtobusom odpravili v Benetke od koder smo z letalom poleteli proti Veliki Britaniji. Varno smo pristali po lokalnem času, nekje ob pol dvanajstih. Po pristanku smo se z nadzemnim vlakom odpeljali do hotela, kjer smo odložili prtljago in se odpravili pustolovščinam naproti.

Prvi dan smo si s slovenskim vodičem ogledali nekaj londonskih znamenitosti in se kasneje ustavili na železniški postaji Kings cross, na kateri najdemo znameniti peron 9 in ¾, ki je znana predvsem nam oboževalcem Harry-ja Potter-ja, kjer stoji trgovina z spominki. Nato smo večerjali v restavraciji (oziroma piceriji) Pizza hut in se po okusni večerji sprehodili do londonskega očesa (London eye). Iz kabin te znamenitosti smo imeli spektakularen razgled na celotno mesto. Dan smo zaključili z obiskom Hamleys – to je najstarejša prodajalna igrač na svetu.

Drugi dan smo pričeli z zajtrkom v hotelu in prvič imeli priložnost poizkusiti tradicionalni angleški zajtrk, vendar se je ob veliki izbiri hrane našlo nekaj tudi za najbolj izbirčne posameznike.
Po zajtrku smo se, kot je za te štiri dni postala naša navada, z vlakom odpeljali do naše destinacije, Kensingtown-a. Tam smo se sprehodili mimo Javne univerze v Londonu (Imperial Collage of London), The Royal Albert hall in se ustavil pred spomenikom Albert memorial. Po kratki razlagi vodiča smo se odpravili do Prirodoslovnega muzeja (Natural History museum), kjer smo videli razstavo postopnega razvoja človeka in drugih živali, okostja dinozavrov, predstavitve potresov in vulkanov ter imeli priložnost videti še ostale čudeže narave. Nato smo se sprehodili do Muzeja znanosti (Science museum), kjer smo videli razstave razvoja strojev in drugih človekovih spoznanj. Videli smo tudi razstavo človekovih obiskov vesolja in druge zanimive stvari.
Nato smo se z vlakom odpeljali do naslednje postaje Cutty Sark, Greenwich. Tam smo videli ladjo Cutty Sark, ki je prevažala začimbe in zelišča in je bila za čas svoje plovbe najhitrejša ladja. Nato smo se peš sprehodili do poldnevnika številka 0, Greenwicha. Videli smo prve izmerjene osnovne britanske mere in stopili na drugo polovico Zemlje. Imeli smo tudi izkušnjo stati na obeh polovicah sveta hkrati. Po obisku druge polovice sveta smo se odpravili do reke Temze in se vkrcali na ladjico. Z to ladjico smo prepluli reko vse do Tower bridge-a, ki smo ga kasneje peš prečkali. Ob vseh zanimivostih ter znamenitostih, smo lahko opazovali okolico in čez reko Temzo videli še eno Londonsko znamenitost, Tower of London, kjer so trenutno shranjena največja bogastva kraljeve družine, krone in nakit. Nato smo se sprehodili mimo replike Shakespearovega teatra, the Golden Hinde-a in Westminster bridge-a in nato še enkrat prečkali reko Temzo čez Millennium bridge ali poimenovan tudi »The Wobbly bridge« (Majav most). Na mostu smo lahko opazovali sodobno umetnost v obliki žvečilnih gumijev. Ob prečkanju mostu smo zagledali stranski vhod v katedralo Svetega Paula (St Paul’s cathedral) in se kasneje sprehodili do glavnega vhoda. Čeprav nas večina obiskovalcev ni morala verjeti, da je lahko še kakšen vhod večji od stranskega, smo bili vsi v še večjem šoku, ko smo zagledali glavni vhod, ki je bil res veličasten. Z vlakom smo se odpeljali na postajo, kjer je že vsem dišala večerja. Večerjali smo v Burger King-u in se nato skozi China town sprehodili do Piccadilly circus-a, kjer smo obiskali znameniti Hard rock caffe in druge trgovine v bližini. Na koncu smo se v poznih urah vrnili v hotel, kjer smo nabrali novih moči za naslednji dan.

Tretji dan se nam je pridružil angleški vodič. Skupaj smo se sprehodili do Buckinghamske palače, ki si je žal zaradi priprav na praznovanje kraljičine 70-obletnice kronanja nismo morali ogledati od blizu. Vendar smo kljub temu imeli priložnost videti menjavo kraljeve straže. Celotne ceremonije si nismo ogledali, saj traja predolgo. Smo pa se sprehodili do kraljeve konjušnice, kjer smo videli menjavo konjeniške kraljeve straže. Nato smo se sprehodili po cesti navzgor mimo Churchill war rooms (prej imenovanih Cabinet war rooms) In si od zunaj pogledali znameniti Big ben in Londonski parlament. Zagledali smo Westminstersko opatijo, cerkev, kjer so kronani vsi (skoraj vsi) kralji in kraljice Velike Britanije in njenih pripadnic in tudi pokopana večina članov kraljeve družine in drugih pomembne osebnosti. Takoj za tem smo se odpravili do Narodne galerije (National art museum), kjer smo videli dela velikih umetnikov kot do Van Gogh, Michelangelo in Raphael. Po ogledu Narodne galerije smo se odpravili do Covert garden, kjer smo imeli nekaj časa zase, da si ogledamo okolico. Tik za tem smo se odpravili do Camden town-a in njihovega marketa oziroma tržnice. Tam smo si lahko kupili spominke in kasneje v bližnjem pubu, The Blue Dwarf, opravili večerjo. Za zaključek dneva smo si v Dominion teatri ogledali izvrsten muzikal Greese.  Dan je bil zanimiv, izvedeli smo tudi številne nove informacije, saj nas je vodič seznanil s pomembnimi in zanimivimi podatki.

Četrti dan, naš zadnji dan, smo se po zajtrku odpravili do muzeja Madame Tussauds; muzej voščenih lutk znanih oseb in osebnosti. Ob ogledu muzeja si včasih moral dvakrat prav dobro pogledati, da si lahko ugotovil ali je pred tabo prava oseba ali le odlično izdelana voščena lutka. Za konec smo se z znamenitim londonskim dvonadstropnim avtobusom odpeljali do Picadilly circus in imeli nekaj prostega časa. Za konec smo se ustavili na železniški postaji Victoria (Victoria station), kjer smo imeli kosilo.

Ko smo se nato z vlakom vračali v hotel, smo se vsi počasi zavedali, da naša ekskurzija prihaja h koncu. Z vlakom smo se odpravili do letališča, izvedli nujno potreben pregled prtljage, se vkrcali v letalo in vzleteli. Pristali smo v Benetkah, kjer nas je pričakal avtobus, ki nas je odpeljal nazaj v Gornjo Radgono.

Zahvalili bi se radi agenciji LTA (Language travel agenci), vodičema, spremljevalkama Tanji Vukajč in Tamari Kranjc Roškar ter vsem drugim, ki so kakorkoli pripomogli k pripravi in izpeljavi teh štirih nepopisno čudovitih in nepozabnih dni.

Pripravila Catarina Cimerman, učenka 9. a razreda

(Skupno 283 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost