V ponedeljek, 28. marca 2022, je potekal 17. Pomurski otroški parlament v Odrancih. Že tretje leto zapored je bila tema otroškega parlamenta Moja poklicna prihodnost. Po uvodnem nagovoru smo se učenci razdelili v sedem skupin, znotraj katerih smo nato odgovarjali na vprašanja, kot so: kakšne poklice bomo potrebovali v prihodnosti, kaj je zaznamovalo tekoče šolsko leto, zakaj bi ljudem priporočali, da se preselijo v Prekmurje, kakšne težave so v Prekmurju in predlagali teme otroškega parlamenta za naslednje leto. Sledil je povzetek dela mladih parlamentarcev na delavnici. Pomurski otroški parlament se je zaključil s predstavitvijo izvoljenih članov za nacionalni parlament, ki se ga je iz Osnovne šole Gornja Radgona udeležil devetošolec Jaka Srt.

Nacionalni otroški parlament je potekal v ponedeljek, 11. aprila v veliki dvorani Državnega zbora RS. Zbranih je bilo 111 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije. Glavna nit razprave je bila tema Moja poklicna prihodnost. Mladi parlamentarci smo prišli do različnih zaključkov razprav. Med drugim smo izpostavili, da nas skrbi, ali bomo zaposljivi, želimo si tudi manj pritiska s strani odraslih glede izbire poklica. Menimo, da določenih poklicev roboti ne bodo mogli zamenjati (npr. medicina, gradbeništvo).

Parlamentarci smo izbrali tudi temo 33. Nacionalnega otroškega parlamenta. Glavna tema naslednje šolsko leto bo »Duševno zdravje otrok in mladih«.

Izkušnja je bila zelo dobra, saj smo mladi parlamentarci razpravljali o problemih današnjih poklicev in o naši poklicni prihodnosti. Za nas je izbira poklica zelo pomembna, zato je potrebno o tej odločitvi dobro razmisliti.

Zapisala: Anabella Maier in Jaka Srt

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost