V okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in Tedna kulturne dediščine (TKD) z naslovom “Dober tek!” smo na naši šoli izvedli v petek, 1. oktobra 2021 kulturni dan za učence 8. razreda in učence PŠ oddelka NIS 2 z naslovom »Hrana grajskih dedičev«.

Učenci so se zjutraj skupaj z razredniki in učitelji spremljevalci napotili peš izpred stavbe šole na radgonski grad in si po uvodnem nagovoru vodje dneva dejavnosti Romane S. Žnuderl najprej ogledali grajske prostore, po katerih jih je popeljal oskrbnik gradu, Samo Tuš. Nato so se udeležili različnih delavnic – muzejsko etnološke, kulinarične, literarne, likovne, filmske ter impro delavnice v izvedbi učiteljev mentorjev iz OŠ Gornja Radgona (Anje Bregar, Daniele Šedivy, Damijana Sovca), dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci skupaj s svojimi profesorji strežbe in kuharstva, kustosa in vodje pedagoške službe iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor, Uroša Dokla, predsednice Likovnega društva Gornja Radgona, Danice Štrucelj, slikarke iz Gornje Radgone, Saše Bezjak, višje knjižničarke iz JZ Knjižnica Gornja Radgona, Katarine Rauter in improvizatorjev iz KUD-a Banda ferdamana iz Maribora, Mojce Frim in Matica Ačka.

Dogodek je bil mednarodnega značaja, vabilu se je odzvalo tudi 9 dijakov Gimnazije Borg iz avstrijskega Bad Radkersburga s svojo profesorico, mag. Normo Bale. Zbrane je pred grajsko malico nagovorila gospa Nataša Gorenc, koordinatorka DEKD Zavoda za kulturno dediščino, Ljubljana. Za grajsko malico, oz. “pojedino” so poskrbeli dijaki in dijakinje s svojimi profesorji kuharstva in strežbe SŠGT Radenci.  Dogodek so spremljali in dokumentirali novinarji različnih medijev: Radia Maribor (oddaja Zvedavčki bo predvajana v soboto, 23. 10. 2021) Radia Agora, radia Murski val, lokalnega časopisa Prepih, TV AS – prispevek, objavljen 6. 10. 2021 je v povezavi. Učitelj Damijan Sovec je skupaj s svojimi učenci izbirnega predmeta Filmska vzgoja pripravil video posnetek z naslovom Hrana grajskih dedičev. Učenec 8.c razreda Staš Bračko je pripravil v okviru izbirnega predmeta Vzgoja za medije mentorice Tamare Krajnc Roškar prispevek, ki bo objavljen na radiu Slovenske gorice.

Tudi v bodoče si bomo na OŠ Gornja Radgona prizadevali, da postanejo dejavnosti s kulturno umetniško vsebino, sodelovanje s kulturno izobraževalnimi institucijami ter posameznimi umetniki na radgonskem gradu (in v šolskih prostorih) tradicionalne, strokovno zastavljene in pozitivno sprejete pri učencih in ostalih obiskovalcih.

 

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost