Jezikovno znanje je nujno potrebno in pravica vsakogar – to je eno izmed glavnih sporočil evropskega dneva jezikov.

Vsako leto 26. septembra po vsej Evropi praznujemo evropski dan jezikov, ki ga je Svet Evrope prvič razglasil v evropskem letu jezikov 2001. Ta dan je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Opozori tudi na manj razširjene jezike, ki se jih ljudje redkeje učijo, in na pomen varovanja ogroženih jezikov. Evropska unija ima 28 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave.

Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in vseživljenjsko učenje. Zavzema se za to, da bi vsak državljan EU poleg maternega znal vsaj dva tuja jezika. Po znanju tujih jezikov se Slovenija uvršča med prvo četrtino evropskih držav.

Še nikoli ni obstajalo več možnosti za študij in delo v različnih evropskih državah, vendar pomanjkanje jezikovnega znanja mnogim preprečuje, da bi izkoristili te možnosti. Evropski dan spodbuja zavest o potrebi po razširitvi nabora jezikov, ki se jih ljudje lahko učijo (ki naj vključuje tudi manj pogoste jezike), kar bo vodilo k večjezičnosti, s katero bi lahko ljudje bolj polno odigrali svojo vlogo demokratičnih državljanov v Evropi. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe. In kaj menijo o pomembnosti učenja tujih jezikov naši učenci?

  • Meni se zdi odlično, saj se lahko sporazumevamo z ljudmi, če gremo v tujino ali če ljudje pridejo iz tujine k nam.  T. P.
  • Super je, če veš čim več jezikov, saj tako lahko lažje potuješ in komuniciraš z drugimi ter si lahko najdeš prijatelje po celem svetu. L. Š.
  • Vredu je, ker potem lahko govorimo z drugimi ljudmi, ki sicer ne govorijo našega jezika in smo tako tudi splošno bolj razgledani. A. K.
  • Vredu, da se naučimo nekaj novega ter če želimo potovati po svetu. L. S.

                                                                                        Učenke 8.r: Brina, Dunja in Tonja

 

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost