Svetovni dan učiteljev

Svetovni dan učiteljev

Mednarodni dan učiteljev, 5. oktober, je svetovni praznik, ki ga praznuje več kot 100 držav. Nekatere države učiteljski praznik na različne dneve v letu praznujejo že sto let, za mednarodni dan pa ga je ustoličil UNESCO leta 1993 z namenom, da bi predstavil in poudaril poslanstvo učiteljev in njihove dosežke v vzgoji in izobraževanju.

Učitelji so arhitekti prihodnosti, saj znanje, ki ga prenašajo na mlade, gradi temelje za napredek. So iskre, ki zanetijo radovednost, razvijajo kritično mišljenje in spodbujajo željo po učenju. Vsak dan se soočajo z izzivi, a kljub temu ostajajo neomajni v svoji želji po učenju in rasti. Njihova vloga sega daleč preko učilnic; so mentorji, svetovalci in navdihujoči voditelji.

V Sloveniji praznik učiteljev obeležimo s tradicionalno podelitvijo nagrad Republike Slovenije na področju šolstva, ki se podeljujejo od leta 1966. Takrat so se imenovale Žagarjeve nagrade, od leta 1994 pa imajo zdajšnje ime. Gre za najvišje državne nagrade na področju šolstva.

Gustav Jung je nekoč zapisal: “S spoštovanjem se oziramo na naše sijajne učitelje, s hvaležnostjo pa na tiste, ki so se dotaknili naših človeških čustev. Kurikulum je nujnost, toda toplina je življenjsko potrebna rožam in otrokovi duši za njuno rast.”

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Združeni narodi so 29. september razglasili za ”Mednarodni dan ozaveščanja o izgubi hrane in odpadni hrani”, da bi povečali ozaveščenost o tej temi.

Odpadna hrana in izguba hrane sta postali predmet pozornosti svetovne javnosti. Danes se strokovnjaki in oblikovalci politik na splošno strinjajo, da izguba hrane povzroča pomembno ekonomsko, okoljsko in socialno škodo. Kako velik je problem? (1) Približno ena tretjina hrane, proizvedene na svetu za človeško prehrano vsako leto – približno 1,3 milijarde ton – se izgubi ali zavrže. (2) Hrana, ki se trenutno zavrže v Evropi, bi lahko nahranila 200 milijonov ljudi na leto (FAO, 2013).

V povprečju vsak človek na leto zavrže od 76 do 91 kilogramov hrane, kar je enakovredno 1.000 porcijam kuhanih testenin v enem letu! Največ živilskih odpadkov nastane v gospodinjstvih, sledijo restavracije in supermarketi (EIT Food, 2024).

Na naši šoli bomo v tem šolskem letu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. V prilogi so namigi in nasveti, kako lahko zmanjšamo količino zavržene hrane.

Člani 20. šolske otroške vlade

Člani 20. šolske otroške vlade

V torek, 24. 9. 2024, je ob 9.10 v veliki zbornici potekal sestanek parlamentarcev 3. triletja. V uvodu so mlade parlamentarce pozdravili ravnatelj šole Dejan Kokol, pomočnici ravnatelja Nuša Zagorc in Silva Vračko ter mentorica skupnosti učencev šole Nika Forjanič Huber.

V nadaljevanju so parlamentarci poročali o delu v oddelčnih skupnostih. Predstavili so dosedanje delo in aktivnosti znotraj oddelčnih skupnosti ter podali predloge in pobude. Učenci so pohvalili nove pridobitve na hodnikih šole in v garderobi ter izrazili zadovoljstvo, da so bili njihovi predlogi, ki so jih podali v lanskem šolskem letu v sklopu projekta “Igriva šola – šola po meri otroka”, upoštevani.

več…

MALICA ZA KORENJAKE

MALICA ZA KORENJAKE

Z današnjim dnem, 19. septembra 2024, smo začeli z izvajanjem zdrave malice v sklopu projekta “Keep Young and Fit”.

Učenci so danes uživali MALICO ZA KORENJAKE, ki je bila sestavljena iz polnozrnatega kruha, zelenjavno-jajčne omlete in jabolka.

Med malico nas je obiskala Mojca Malačič, mag. dietetike, predstavnica Centra za krepitev zdravja Gornja Radgona, ki je ozaveščala o pomenu zdrave prehrane s pripravljenimi plakati in primerom zdravega krožnika.

logo_podruznica

 

 

zdrava_sola_transparent

esfalp-logo

Rezultat iskanja slik za učim se biti učitelj

Rezultat iskanja slik za učim se biti učitelj

Rezultat iskanja slik za učim se biti učitelj

Mala šola lončarstva

 

(Skupno 550.865 obiskov, današnjih obiskov 55)
Dostopnost