Shema šolskega sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave. Neustrezno prehranjevanje že v otroški in mladostniški dobi predstavlja prispevek k tveganju za nastanek nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni v kasnejšem življenjskem obdobju, kot so diabetes tipa II., srčno žilne bolezni in nekatere vrste
raka. Posledice neustrezne prehrane se lahko tudi izrazijo v boleznih pomanjkanja posameznih hranil, podhranjenosti ali prekomerni hranjenosti.
Tako sadje kot zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in druge zaščitne snovi (vitamini, minerali), ki pomembno vplivajo na zdravje. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki predelajo hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine.

Shema šolskega sadja in zelenjave je promocijski ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Namen ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. V ta namen se šoli odobri pomoč za povrnitev stroškov nabave sadja in zelenjave.

Na naši šoli je planiran dan za SŠSZ praviloma ob sredah. Takrat učenci poleg redne malice prejmejo še sadje ali zelenjavo. Ta dan je na voljo sadje ves dan v jedilnici šole.

Vodja šolske prehrane: Dragica Vereš

Projekt “Stare sorte jabolk”

drevo-jabolk

Pri izbirnem predmetu SPH so učenci izdelali plakat na temo stare sorte jabolk.
Učence želimo ozavestiti o pomenu uživanja BIO in lokalno pridelanega sadja.

Dragica Vereš

(Skupno 221 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost