Bralna značka

Začenja se 63. sezona branja!
Bralna značka je ena najbolj množičnih oblik prostovoljnih dejavnosti v šoli in izven nje. Je izvirna oblika  slovenskega vzgojno-izobraževalnega dela z mladimi bralci in nima primerjave v svetu. Vsako leto bere več kot 100 000 otrok v Sloveniji in zamejstvu. Njen simbol je Ostržek, ki spremlja branje od vrtca do zaključka srednje šole.
Učenci si izbirajo knjige iz seznama, ki ga letno pripravlja in dopolnjuje Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo (CMKL) v Ljubljani.  Berejo tudi knjige po lastnem izboru. O njihovi primernosti se dogovarjajo z učitelji. O prebranem (poeziji in prozi) se pogovarjajo z mentorji, svojimi učitelji na razredni stopnji in učitelji slovenščine na predmetni stopnji.
Društvo bralna značka Slovenije  – ZPMS se že nekaj let trudi, da s pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in sponzorjev pripravi slikanico, s katero obdari prvošolce. Letos bo to slikanica pisatelja Marka Kravosa Hiša selivka. Učenci jo bodo dobili v mesecu oktobru, v tednu otroka.
Ob koncu šolskega leta so učenci za svojo vztrajnost in prizadevnost nagrajeni s priznanji in  s knjigo.

Bralna značka je podprla in se pridružila evropskemu projektu Evropa bere, ki spodbuja 15 minut branja na dan. Pridružimo se mu!

Prav tako pa se pridružujemo projektu Berimo skupaj  (Nacionalni mesec skupnega branja od 8. 9. 2023 do 8. 10. 2023), ki ga razširimo na celo šolsko leto.

Bralna značka se trudi uresničiti geslo Dobro brati in ljubiti brati ali z besedami pesnika Toneta Pavčka Če ne bomo brali, nas bo pobralo!

(Skupno 226 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost