V sklopu projekta Erasmus+ “Keep your water clean, live the world” se je 5 učencev in 3 učiteljice iz Osnovne šole Gornja Radgona udeležilo mobilnosti na Poljskem, ki poteka od 22. do 26. 5. 2023 v kraju Giżycko. Dnevno bomo poročali o njihovih aktivnostih in objavljali fotografije, ki si jih lahko ogledate tukaj.

Učenci so se v spremstvu učiteljic na pot podali v nedeljo, 21. 5. 2023. Ob 19. uri so iz letališča na Dunaju leteli v Varšavo. Svojo pot so s kombijem nadaljevali proti severu Poljske do 260 km oddaljenega Giżycka, kjer so jih ob enih zjutraj pričakali poljski učitelji in starši, ki so naše učence sprejeli v svoje domove.

V ponedeljek, 22. 5. 2023, so se učenci in učitelji udeležili spoznavnega srečanja v avli šole. Šola gostiteljica je predstavila različne poljske plese in pesmi. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki iz NATA. Vojaki so predstavili vodne vire iz Hrvaške, Romunije in Velike Britanije. Vsi zbrani so preko kviza spoznavali Poljsko. Po kratkem odmoru so se učenci razdelili v 5 skupin, kjer so bili učenci iz različnih držav. Spoznavali so od kod prihajajo njihovi prijatelji in preučili razdalje krajev do Giżycka. Na Poljskem je okoli 2600 jezer, zato so učenci v delavnicah spoznavali imena nekaterih jezer in izdelali maketo z jezeri. Po kosilu je sledilo srečanje z županom mesta Giżycko in ogled mesta. Zvečer so se vsi skupaj zbrali in si ob ognju pripravili večerjo. 

V torek, 23. 5. 2023, so se z avtobusom odpravili do športno zabaviščnega parka Gwarek, kjer so se lahko z gumami spuščali po hribu. Po krajšem pohodu ob jezeru so učenci izdelali bivake, v naravi izdelali SOS znake in poskusili zakuriti ogenj. Po kosilu so se razdelili v dve skupini in se igrali različne štafetne igre povezane z vodo. Sledila je vožnja z ladjico po njihovih jezerih. Po prihodu nazaj v Giżycko so se učenci vrnili k družinam in preživeli prijeten popoldan. 

Sreda je bila namenjena spoznavanju naravne in kulturne dediščine. V jutranjih urah so se vsi skupaj z avtobusom odpravili na izlet do kraja Mikołajki, ki je znan po ribah, in se ob studencu slikali z ribjim kraljem. Peljali so se mimo naravnega rezervata Popielno in jezera Łuknajno. Na kratkem postanku so si ogledali prečkanje ladje po kanalu na drugo stran jezera s pomočjo zapornic. Sledil je ogled posestva z jeleni, ovcami in košutami. Jagenjčke so učenci hranili po stekleničkah. Po krajši vožnji so prispeli do cerkve Sw. Lipka, kjer so jim zaigrali nekaj pesmi na orgle. Prijeten dan so zaključili na turistični kmetiji, kjer so jim pripravili večerjo.  

V četrtek, 25. 5. 2023, so si dopoldan ogledali primerek »amfiteatra« ob jezeru in se peš odpravili do trdnjave Boyen, kjer so učenci likovno ustvarjali. Sledil je povratek v šolo. Učenci vsake države so prestavili rezultate ankete o vodnih športih. Po kosilu so se razvrstili po skupinah in razpravljali o pomenu pitja vode ter dehidraciji. Vsaka skupina je predstavila svoje ugotovitve. Sledila je izdelava lolipopsov. Po kratkem oddihu so se učitelji in učenci zbrali na skupni večerji v gostilni Porto, kjer so jim ob koncu večerje pripravili okusno presenečenje – Erasmus torto.

V petek, 26. 5. 2023, so se učenci zbrali v šoli. S pomočjo mobilnih telefonov so na zemljevidu mogli napisati čim več različnih športnih aktivnosti, ki jih najdejo v Giżycku. Sledila je podelitev certifikatov in potrdil za udeležbo na mobilnosti. Po podelitvi so imeli učenci tečaj prve pomoči in različne športne igre. Vsi udeleženci so dobili priznanja športnikov. Popoldan so pripravljali tradicionalno poljsko jed “pierogi”, ki so jih polnili z jagodami.

V soboto, 27. 5. 2023, so se v zgodnjih jutranjih urah učenci in učiteljice poslovili od družin in se podali na pot proti Varšavi in nato z letalom do Dunaja. Ob 15. uri so jih s toplim objemom pričakali starši. Doživeli so prijetno in pozitivno izkušnjo, spoznali nove kulture in pridobili uporabna znanja.

 

 

(Skupno 196 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost