Tudi na naši šoli smo petek, 12. 5. 2023, posvetili Dnevu kulture nenasilja in strpnosti. V sklopu tega smo z učenci od 1. do 9. razreda izvedli delavnice na temo samozavedanja in uravnavanja čustev, medosebnih odnosov in komunikacije, čuječnosti in tehnik sproščanja ter preprečevanja nasilja.

Preventivno delovanje je edini učinkoviti način za preprečevanje ali vsaj zamejevanje nasilja na naših šolah. Le tako lahko zagotovimo varno učno okolje in omogočimo dobro počutje učencev na šoli.

Učenci prve triade so delavnice izvajali v matičnih učilnicah, učenci od 4. do 9. razreda pa so bili aktivni v avli šole. Skozi aktivnosti so razmišljali o čustvih, zakaj je pomembno, da jih prepoznamo pri sebi in drugih ter kako jih na primeren način izražamo. Spregovorili so o različnih vrstah nasilja in o tem, kako prepoznati povzročitelja in žrtev nasilja. Ugotavljali so, kaj storiti, ko smo priča nasilja in kako lahko pomagamo osebi, ki se znajde v stiski. Nadalje so se spraševali, kaj je potrebno za dobre medsebojne odnose in zakaj je pomembno, da smo drug do drugega strpni. Dotaknili so se pojma »spoštljiva komunikacija« in se spopadli z izzivom, kako na primeren način rešujemo konfliktne situacije in kako lahko sami pripomorejo k boljšim odnosom v razredu. Seveda pa smo pozornost namenili tudi vajam čuječnosti in različnim tehnikam sproščanja.

Učenci so v pozitivnem vzdušju s sošolci iskreno delili svoj pogled na omenjene teme, izmenjali lastne izkušnje, prišli do novih ugotovitev in na koncu delavnice zapustili s pozitivnimi občutki. Fotografije današnjega dne si lahko ogledate v galeriji.

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost