V sklopu projekta Erasmus+ “Keep your water clean, live the world” se je 5 učencev in 4 učitelji iz Osnovne šole Gornja Radgona udeležilo mobilnosti v Španiji, ki poteka od 24. do 28. 4. 2023 v kraju Els Poblets. Dnevno bomo poročali o njihovih aktivnostih in objavljali fotografije, ki si jih lahko ogledate tukaj.

Učenci so se v spremstvu učiteljev na pot podali v nedeljo, 23. 4. 2023. V zgodnjih jutranjih urah so iz letališča na Dunaju leteli v Španijo v kraj Alicante. Svojo pot so s kombijem nadaljevali do Els Pobletsa, kjer so jih pred šolo pričakali španski učitelji in starši, ki so naše učence sprejeli v svoje domove. Popoldan so učenci zaplavali v morju in uživali v toplih sončnih žarkih.

V ponedeljek, 24. 4. 2023, so se zjutraj vsi gostujoči učitelji in učenci zbrali v skupnem prostoru, kjer so jim pripravili krajši kulturni program. Po programu je sledil interaktivni kviz, kjer so pokazali, kako dobro poznajo Španijo in literaturo, povezano z vodo. Nato so prisostvovali v kuharski delavnici, kjer so pripravljali tradicionalno špansko jed paello.

V torek, 25. 4. 2023, smo se v jutranjih urah odpravili v naravni rezervat, kjer so potekale različne delavnice. V literarni delavnici so učenci spoznali japonsko pesniško obliko “Haiku” in preko zaznavanja narave skušali izraziti pesniške verze. V ostalih dveh delavnicah so učenci spoznali naravne postopke filtracije vode in se podali po vodni poti na riževih poljih. Kosilo smo opravili v tradicionalni španski restavraciji. Popoldan smo se odpravili v mesto Potríes, kjer so nas popeljali po zgodovinski vodni poti in nam razkazali muzej lončarstva.

V sredo dopoldan so potekale delavnice na šoli. Ta dan so učenke izrazile svojo ustvarjalnost na literarnem in likovnem področju. V literarni delavnici so nadaljevale s pisanjem Haikuja in spoznavale zgodbe ter pesmi, ki simbolizirajo vodo. Preizkusile so se v risanju grafitov in ustvarjanju vstopnic za muzej, kjer bo v petek potekala zaključna razstava. Popoldan so se učenke skupaj s starši odpravile na izlet z ladjo, zvečer pa smo se vsi skupaj zbrali v restavraciji ob morju, kjer so nas pogostili z večerjo.

Četrtek smo preživeli v mestu Valencija, ki ga imenujejo mesto umetnosti in znanosti. Dopoldan smo si ogledali “Lonja de los Mercaderes”, eno izmed značilnih zgradb mesta, ki jo je Unesco leta 1996 razglasil kot svetovno dediščino in se sprehodili po starem delu mesta. Na trgu “Plaza de la Virgen” smo se udeležili “Tribunala de Las Aguas”, ki poteka vsak četrtek opoldne. Vodno sodišče opravlja svojo pristojnost z javno obravnavo pred apostolskimi vrati katedrale v Valenciji. Njegovo poslanstvo je zagotoviti pravilno delovanje obsežnega in zapletenega omrežja namakalnih kanalov v regiji in zaščititi interese skupnosti uporabnikov vode za namakanje. Popoldan smo si ogledali Oceanografic, največji akvarij v Evropi, kjer smo se sprehodili skozi podvodni tunel in občudovali morske pse, beluge, želve, meduze, pingvine ter številne druge živali. Udeležili smo se delavnice o raziskovanju in reševanju morskih želv ter si z navdušenjem ogledali predstavo z delfini. Polni novih znanj in prijetnih vtisov smo se zvečer odpravili k družinam.

V petek smo preživeli zadnji dan mobilnosti v Španiji. Dopoldan smo si ogledali razstavo fotografij in izdelkov, ki so nastali tekom celotnega projekta. Sledile so delavnice v šoli ter podelitev certifikatov. S težkim srcem smo se poslovili od družin in učiteljev ter se popoldan odpravili proti letališču. Vsi skupaj smo doživeli nepozabno izkušnjo, stkali nove prijateljske vezi, pridobili zanimiva znanja o vodi, spoznali nove kraje, njihovo zgodovino in znamenitosti.

Nika Forjanič Huber
Koordinatorica projekta

(Skupno 366 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost