V petek, 7. aprila 2023, obeležujemo svetovni dan zdravja. Letos Svetovna zdravstvena organizacija obeležuje svojo 75. obletnico s sloganom »Zdravje za vse«. Kampanja se osredotoča na pomembnost izboljšanja zdravja vseh in zmanjševanja neenakosti pri dostopu do zdravstvenih storitev.

Osrednja tema skupnosti učencev šole v tem šolskem letu je duševno zdravje otrok in mladih. V ta namen smo na šoli izvedli številne aktivnosti, ki ozaveščajo o pomenu duševnega zdravja.

Učenci so v sklopu otroškega parlamenta razmišljali o duševnem zdravju skozi zgodbe v stripih. Glavna junaka zgodb sta Zdravko in Duška. Ob obeležitvi svetovnega dneva zdravja smo pred pisarno psihologinje ustvarili »učilnico Zdravka in Duške«, kjer so razstavljeni vsi nastali stripi. Tam lahko učenci najdejo tudi poučno gradivo, namenjeno ozaveščanju o pomenu duševnega zdravja pri otrocih in mladostnikih ter nasvete, kje poiskati pomoč in na koga se obrniti v stiski. Učenci bodo skupaj z razredniki obiskali »učilnico Zdravka in Duške«. Predstavniki razredov od 1. do 9. razreda bodo sošolcem predstavili vsebine stripov, ki so jih izdelali na otroškem parlamentu, hkrati pa se ob gradivu pogovorili o pomenu duševnega zdravja.

Predstavniki oddelkov so razmišljali na temo duševnega zdravja in podali tudi predloge za boljše počutje učencev na šoli. Eden izmed predlogov je bil ureditev kotička s sproščujočimi dejavnostmi za učence. V ta namen smo v avli šole ustvarili kotičke, kjer se lahko učenci družijo ob igranju družabnih iger, se seznanijo s poučnim gradivom o pomenu duševnega zdravja in se sprostijo ob sproščujoči glasbi.

Zahvaljujemo se NIJZ OE Murska Sobota za poučna gradiva o duševnem zdravju otrok in mladih.

Fotografije se lahko ogledate tukaj.

Mentorica skupnosti učencev šole
Nika Forjanič Huber

 

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost