V soboto, 25. 3. 2023, se je šest učencev 8. razreda naše šole udeležilo celodnevnega  Državnega debatnega turnirja na 1. osnovni šoli v Celju. Debatna trditev v prvih dveh krogih je  bila: “Slovenija bi morala dati prednost posodobitvi železnic in ne cestam.” V tretjem krogu so debate potekale na temo: “Vsaka šola bi morala imeti svoje zelenjavne vrtove in sadovnjake”.

Za tretjo – ‘impromptu’ debatno trditev so se učenci samostojno pripravljali eno uro.

  • 1.ekipa K QUEENS : Lucy Nepužlan Hajdinjak,  Vanesa Peterka in Ela Rovšnik, 8. c,
  • 2. ekipa Venišeri: Jure Koračin, Domen Stajnko  in Luka Zorko, 8.a.   
  • Njihovi spremljevalki, učiteljici Romana Slavič Žnuderl in Silva Plohl, sva na debatnem turnirju sodelovali pri sojenju debat v treh debatnih krogih.

Na debatnem turnirju je sodelovalo 15 slovenskih osnovnih šol s skupno 36 ekipami po 3 učenci. Naši debaterji so se pomerili z drugimi ekipami v zagovoru in negaciji debatnih trditev. Kot novinci so pokazali veliko vztrajnosti, prilagodljivosti in sposobnosti timskega sodelovanja.

Osmošolka Vanesa je takole strnila svoje vtise o debatnem turnirju:

»Menim, da sta se obe prisotni ekipi iz naše šole veliko naučili in da je za prav vse to bila nova izkušnja. Osebno mi je turnir bil zelo všeč, saj je bil res dobro organiziran, in verjamem, da bi se  s tem  strinjali tudi vsi ostali. Upam, da se bomo lahko udeležili še kakšnega prihajajočega turnirja in ponovno doživeli kaj podobnega.«

V finalu je potekala debata najboljših ekip in podeljena so bila priznanja najbolj uspešnim debaterjem. Vse sodelujoče sta tudi nagovorila slovenska ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in celjski župan Matija Kovač.

Mentorica Silva Plohl

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost