V petek, 30. septembra 2022, smo imeli devetošolci tehniški dan, ki smo ga izvedli na Ekonomski šoli v Murski Soboti. Profesorji in dijaki so pripravili Podjetniški tik top. Poleg naše šole je sodelovalo še 5 pomurskih osnovnih šol.

Dan smo pričeli s prihodom v šolo ob 7.20, kjer smo si vzeli malico. Ob 7.30 je bil odhod. Ob 8.00 smo prišli na Ekonomsko šolo Murska Sobota. Pred vhodom so nas razdelili v skupine, nato smo se odpravili v telovadnico, kjer smo se po skupinah posedli za mize. V vsaki skupini sta bila še dva dijaka, ki sta bila mentorja skupine. Najprej je bilo na programu jutranje ogrevanje in predstavitev delavnic. Potem pa smo lahko šli kaj prigriznit k stojnicam. Lahko smo se slikali in sliko objavili na Instagramu, ali posneli video in ga objavili na Tik Toku. Najboljša slika in video sta bila na koncu nagrajena. Med odmori so organizatorji predvajali glasbo. Po odmoru smo začeli s spoznavnimi igrami. Najprej smo povedali svoje ime, nato smo dodali pridevnik na prvo črko našega imena. O sebi  smo morali povedati tri resnice in eno laž. Člani skupine  so morali ugotoviti, katera trditev je bila laž. Ob 10.00 smo pričeli s štirimi podjetniškimi delavnicami. Najprej smo morali izbrati vodjo, to smo naredili z igro »vodja ali šef«. Igra je potekala tako, da smo najprej izbrali 3 vodje. Člani skupine so risali, izbrani vodje so si morali risbe ogledati  in jih opisati. Za opis so imeli 2 minuti časa. Na koncu smo ocenili, kdo je najboljše vodil in tistega določili za vodjo. Pri naslednji delavnici smo se morali načrtovati inovativni izdelek, ki ga še ni na trgu, in ga izdelati. Za izdelavo smo dobili papirnate krožnike, papirnate kozarce in špile. Za izdelavo smo imeli  40 minut časa. Izdelek je moral biti povezan z vodo. Ko je čas potekel, smo imeli odmor. Po odmoru smo začeli z oblikovanjem logotipa, ki je ustrezal našemu izdelku. Sledila je predstavitev izdelka. Na voljo smo imeli eno minuto. Izdelek smo morali predstaviti na čimbolj zanimiv način. Predstavitve  so ocenjevali sodniki. Ob 12.00 smo imeli odmor, pojedli smo malico, plesali in se družili. Ob 12.30 se je odmor končal. Takrat so nam bivši dijaki predstavili projekt VODA. Povedali so, kako so se ga lotili, kakšen je bil njihov namen. Predvajali so video, s katerim so projekt oglaševali. Projekt je bil nagrajen na različnih področjih.

Ob 13.00 je potekala podelitev nagrad udeležencem. Nagrade so podelili  za štiri kategorije: najboljši izdelek, najboljši logotip, najboljša predstavitev in najboljša skupina na vseh področjih. Predstavnica ocenjevalcev je povedala, kaj je bilo dobro in kaj bi lahko bilo boljše ter kako to izboljšati. Izpostavili  so, da moramo pri predstavitvah biti bolj suvereni. Nasploh pa nam je šlo dobro. Podelili so tudi nagrade za najboljše objave na Instagramu in Tik Toku. Po podelitvah smo še zadnjič zaplesali, nato pa smo se odpravili domov.

Mislim, da je bil tehniški dan poučen in zabaven, hkrati pa dobra izkušnja za tiste posameznike, ki želijo učenje nadaljevati v tej smeri.

Zapisala:
Zala Petek, 9. a

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost