Si predstavljate svet brez babic in dedkov? Včasih jih jemljemo preveč samoumevno, preveč mimogrede. so ob nas, pomagajo, spodbujajo, učijo… nam pa se zdi vse skupaj kar logično. Naši otroci obožujejo babice in dedke. Pri njih dobijo tisto brezpogojno sprejetost, ki jo vsak potrebuje. Babice in dedki imajo drugačne navade kot starši, zato je tam vedno zanimivo in zabavno. Babice in dedki so zakladnica modrosti in radosti.

Čas korona virusa, ko smo morali vse osebne stike dobesedno prekiniti pa je obudil tudi to sliko – prav nič ni samoumevno. V tem času se je še bolj pokazalo, kako jih pogrešamo in kako zelo velik doprinos imajo v naših življenjih.

Današnji generaciji mlajših in starejših imata pred sabo dve težki in izzivalni nalogi, ki jih generacije pred tem niso imele:

  1. kako doseči sodelovanje znotraj dveh generacij iste družine, ki bo obojim dopuščalo, da na svoboden in izpolnjujoč način živijo vsak svoje življenje, a hkrati z veseljem vanj vključijo tudi pomoč in potrebe drugegeneracije;
  2. kako vzpostaviti oblike sodelovanja, ki bi pomagale ustvariti nove medgeneracijske vezitudi tam, kjer jih naravno ni(npr. soseska, kjer ljudje niso v sorodu), pa imajo željo in potrebo po njih.

Imamo tudi še tretjo možnost: da se povsem odtujimo drug od drugega in zagrenjeno mučimo vsak sam v svoji osamljenosti – mlajši v svojem pomanjkanju časa, starejši v njegovem preobilju… Lahko vaša družina/soseska/skupnost/organizacija naredi kak konkreten korak , da nas ne bi doletela tretja možnost?

V ta namen na Osnovni šoli Gornja Radgona pripravljamo že tradicionalno srečanje z babicami in dedki učencev prvih razredov v okviru podaljšanega bivanja. Letos smo ga zaradi varovanja zdravja vseh nas pripravili bolj v športno rekreacijskem in seveda družabnem duhu. Udeležila se ga je večina babic in dedkov.

V četrtek, 21. aprila 2022, so se prvošolci pod mentorstvom svojih vzgojiteljic in učiteljic: Monike Bicskey, Edite Vodan Šoštarič, Zdenke Dresler in Mateje Šut odpravili na skupen pohod s svojimi babicami in dedki do gasilskega doma v Gornji Radgoni. Ob vrnitvi v šolo je sledila še krajša pogostitev, predaja pozornostnih darilc v zahvalo in druženje na prostem. Učenci so predhodno izdelali vabila za svoje babice in dedke, prav tako priložnostno darilce (rožica iz recikliranega materiala – vključeni v eko projekt). Na začetku srečanja so učenci svoje najdražje pozdravili s skupno ljudsko pesmijo »Jaz sem muzikant«. Vse navzoče je prijazno pozdravila tudi pomočnica ravnatelja ga. Sonja Muršec. Nekaj besed v zahvalo babicam in dedkom skozi otroške oči in o poteku skupnega popoldneva je dodala še vzgojiteljica Monika Bicskey. Nato smo se skupaj odpravili na ogled gasilskega doma v Gornji Radgoni. Na otrokom nazoren in zanimiv način nam ga je pripravil (ob predhodnem dogovoru) predsednik PGD Gornja Radgona, g. Tomaž Munda s svojimi sodelavci. Tudi babice in dedki so z zanimanjem spremljali predstavitev. Ves čas pohoda in ogleda je bilo potrebno skrbeti za varno in primerno hojo, upoštevanje pravil. Vsem skupaj je dobro uspelo, v šolo smo se vsi vrnili zadovoljni in malce utrujeni. Okrepčali smo se s koščkom šolskega peciva in  kozarcem napitka. Neprecenljivo pa je bilo druženje obeh generacij, pa tudi babice in dedki so lahko po dolgem času svoj dan znova preživeli bolj sproščeno. S prijetnimi občutki tako na eni kot na drugi strani smo srečanje dostojno zaključili, z željo, da se še srečamo…

Na koncu bi se rada zahvalila tudi našim šolskim snažilkam in kuharicam za vso pomoč pri organizaciji srečanja.

Zapisala: Monika Bicskey (vodja projekta)

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost