Dne, v torek 26. 4. 2022 smo obeležili dan 24. 4. 2022, drugi Slovenski dan brez zavržene hrane. Prebrali smo zgodbico o tem: „ Zakaj je pomembno, da ne zavržemo hrane. „ Janova mama pravi, da hrana ni za tjavendan in je ne bi smeli zavreči. Ampak kje se skriva problem zavržene hrane? Veliko novega/neznanega so učenci ozavestili ob zgodbici. Pripravili smo zavrženo hrano in pripomočke za pripravo reciklirane hrane.
V vsakem oddelku 1. razredov smo pripravili po našem receptu BANANINE PALAČINKE. Najprej smo si umili temeljito roke, potem smo učencem predstavili potek dela. Olupili smo banane, ter spravili olupke v vrečko. Prav tako so učenci zlomili jajca in olupke pospravili nazaj v posodo. Vsi smo poskrbeli, da so ostanki bio hrane bili spravljeni v bio odpadke. Posebej smo pripravili obe masi za bananine palačinke. Nato smo umešana jajca in pretlačene banane z kuhinjsko metlico in premešali. Nastala je prava bananina masa za peko palačink. Maso za bananine palačinke smo pripravili in pričeli s peko. Vmes so učenci plesali in peli na pesem: Palačinke, glasba in aranžma: Jani Lipičnik, besedilo: Mojca Pavlič. V sam proces peke bananinih palačink smo opozorile učence na posušeni kruh, ki ga velikokrat zavržemo. Pogovorili smo se kako lahko recikliramo zavrženi kruh. Učenci so mleli posušen kruh in ugotovili, da lahko pridobijo iz njega reciklirane drobtine za dodatek k drugim jedem (ocvrto meso, omake,…). Učence smo vzpodbudili k razmišljanju kaj pripraviti iz zavrženih velikonočnih čokoladnih zajčkov, novoletnih čokoladni okraskov in božičkov. Tega smo se lotili tako, da smo zavržene/shranjene čokolade raztopili in si pripravili čokoladni napitek. Učence spodbujamo k razmišljanju o socialnih, okoljskih, ekonomskih problemih povezanih z zavrženo hrano. Zato smo iskali rešitve, da bo čim manj odpadkov in smo za to preizkusili recept “Palačinke iz banan”. Povprečen Slovenec na leto zavrže ker tretjino hrane, ki jo kupi in ravno za to moramo drug drugega ozaveščati zemlji prijazna dejanja.
učiteljice in vzgojiteljice, vodji Edita Vodan Šoštarič in Mateja Šut