Spoštovani starši in dragi skrbniki,

obveščamo vas, da se epidemiološka situacija v državi žal zaostruje, kar nakazuje tudi število odsotnih učencev na šoli (164 na dan 10. 11. 2021). Vlada RS je na seji, dne 5. 11. 2021, z Odlokom sprejela strožje ukrepe, ki dodatno posegajo v izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Od 8. 11. 2021 naprej je v prostorih šole tako obvezno nošenje zaščitne maske za vse učence šole, tudi v času pouka, o čemer smo vas obvestili z dopisom, dne 7. 11. 2021.

Ravnatelji šol smo preko Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev v sredo, 10. 11. 2021, na pristojno ministrstvo in Vlado RS podali določene predloge in pobude k spremembi izvajanja sprejetega Odloka. Žal smo bili preslišani. Skupno izjavo o tem si lahko preberete na povezavi.

V četrtek, 11. 11. 2021, je Vlada RS dopolnila Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo  Covid 19 (Uradni list RS št. 177/2021 in 174/2021). Pričetek napovedanega obveznega samotestiranja vseh učencev v prostorih šole je prestavljeno na sredo, 17. 11. 2021.

Samotestiranje predstavlja učinkovit ukrep pri obvladovanju epidemije covid-19, saj omogoča hitro prepoznavo simptomatskih in asimptomatskih okužb s SARS-CoV-2 ter takojšnjo izolacijo potrjenih primerov in s tem preprečitev širjenja okužbe. V skladu z Odlokom  bo samotestiranje vseh učencev s hitrimi testi potekalo trikrat tedensko v prostorih šole in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkihob pričetku prve šolske ure. Učenci bodo izvedli samotestiranje samostojno, brez fizične pomoči strokovnega delavca šole in zgolj z ustnim asistiranjem, svetovanjem, v kolikor bo le-to potrebno.

Starši prevzamete teste za samotestiranje v lekarnah, učenci pa jih na dan samotesiranja prinesejo s seboj v šolo. Če vaš otrok izpolnjuje pogoj prebolevnosti (P) ali cepljenja (C), naj ima učenec ob sebi potrdilo, saj se mu v tem primeru ni potrebno samotestirati. Prav tako v prostorih šole ni potrebno izvesti samotestiranja učencem s posebnimi potrebami (učenci PŠ dr. Janka Šlebingerja), v kolikor obstajajo za to objektivne okoliščine.

Na spletni strani https://www.nijz.si/samotestiranje sta za pomoč pri pravilni izvedbi postopka pripravljena posnetek in infografika, najdete pa tudi najpogosteje zastavljena vprašanja in odgovore v povezavi s samotestiranjem. Priporočamo, da otrok samotestiranje, ob vaši prisotnosti, poskusi tudi izvesti sam, še preden bo primorani to izvesti sam v prostorih šole.

Za učence osnovne šole starši oz. drugi zakoniti zastopniki oz. skrbniki podajo predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju testiranja s testi HAG za samotestiranje. Izjavo vam bomo posredovali naknadno, skupaj z okrožnico pristojnega ministrstva, ki jo še pričakujemo.

Učencem, ki testiranja s testi HAG za samotestiranje ne izvajajo v skladu s prvim oziroma drugim odstavkom tega Odloka, se začasno prepove zbiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Ti učenci se v skladu s sklepom pristojne ministrice, izobražujejo na daljavo. Izobraževanje na daljavo pa nikakor ne pomeni hibridne izvedbe pouka, ampak objavljanje učnih gradiv in usmeritev v spletnih učilnicah šole, ki jih učenec samostojno predela.

Zelo dobrodošla pa je določilo iz Odloka, da se izvedeno samotestiranje v prostorih šole šteje kot izpolnjeni pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih.

V Sloveniji je že dovolj nestrpnosti, razdvojenosti, sovražnosti. Ni potrebno, da to prenesemo tudi v šolo. Kljub težkim razmeram si strokovni delavci želimo, da pouk poteka v šoli, v varnem in spodbudnem okolju. To nam bo uspelo le z vašo podporo in razumevanjem.

S spoštovanjem in razumevanjem.

Ostanite zdravi.

Dejan Kokol, ravnatelj

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost