‘Knowledge of languages is the doorway to wisdom.’ (Roger Bacon)

Evropski dan jezikov praznujemo že 20 let, vse od 26. 9. 2001, ko je Svet Evrope začel osveščati mlade o pomembnosti jezikovne raznolikosti v Evropi. Praznovanje evropskega dneva jezikov je predvsem pomembno tudi zato, da mladi Evropejci spoznajo jezikovno pestrost v Evropi, saj tukaj najdemo kar 225 avtohtonih jezikov.  Na ta dan mlade tudi spodbujamo k učenju jezikov. Evropski dan jezikov je namenjen predvsem učencem, dijakom, študentom, učiteljem oziroma vsem, ki želijo praznovati jezikovno pestrost Evrope. Ta praznik javnost opozori na učenje jezikov in spodbuja večjezičnost med mladimi, ki je v zadnjih časih zelo pomembna.

Kakšna pa so mnenja naših učencev o dnevu jezikov in o osveščanju učenja jezikov?

Zdi se mi pomembno da se učimo tujih jezikov, saj jih bomo v življenju potrebovali zaradi šolanjaali zaradi službe. Praznovanje evropskega dneva jezikov se mi zdi v redu, saj se tako seznanimo z drugimi jeziki, s tem  praznikom pa izrazimo spoštovanje in enakovrednost različnih jezikov. A.M.

Učenje novih jezikov za mene predvsem predstavlja nek izziv oziroma neko uganko. Že sama misel, da veš govoriti določen jezik in se imaš možnost sporazumevati z ljudmi iz tistega kraja mi je nekaj zelo zanimivega. Znanje novih jezikov je zame zelo pomembno, saj nikoli ne veš, kdaj ti bo prišlo prav. Z.H.R.

  • Glede učenja jezikov:

Mislim, da nam to daje veliko priložnosti za življenje, saj lahko gremo v kakšne druge države. Praznovanje se mi zdi,  da je lepo, da počastimo vse različne jezike v Evropi s praznikom in s tem pokažemo spoštovanje do vsakega jezika. C.C.

Najino mnenje pa je takšno: Misliva, da je učenje jezikov zelo pomembno, saj je znanje jezikov tvoja popotnica v svet in v uspešno prihodnost.

Učenki 9.a razreda, Luna in Zarja

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost