V četrtek, 13. 5. 2021, so učenci 6. razreda imeli naravoslovni dan na temo ekološkega kmetovanja. Predvsem smo se posvetili špargljem, ki so ravno v polni rasti. Medse smo povabili kar nekaj zunanjih izvajalcev, ki so nam iz lastnih izkušenj pokazali in povedali veliko novega.

Prvo šolsko uro nam je g. Boštjan Pesek (Inštitut KON-CERT Maribor) na daljavo predstavil osnove ekološkega kmetovanja in šparglje. G. Boštjan je pridelovalec ekoloških špargljev in nam je priskrbel sveže zelene in vijolične šparglje, s katerimi so učenci tekom dneva pripravljali različne špargljeve jedi (špargljeva omleta, šparglji v slanini, testenine s špargljevo omako, rižota s šparglji, pica s šparglji, pečena polenta s šparglji). Poleg tega so bili deležni še dveh drugih delavnic, postavitve vrta in podjetništva v ekološkem kmetovanju. Tako nam je ga. Jožica Semler predstavila njihovo trgovinico (Hiša dobrot Semler, Apače), v kateri najdemo različne ekološke in lokalne izdelke. Učenci so preko telefonov izvedli tudi spletno naročilo različnih izdelkov in ugotavljali, koliko različnih izdelkov nam narava ponuja. Z go. Jožico so tudi pripravili po dva različna namaza, čemažev in jajčni namaz s skuto, ki so ju učenci pokusili z domačim pirinim kruhom, skrbno pripravljenim izpod rok ge. Jožice. Posebno popestritev nam je pripravila še Maruša Suhadolnik, dijakinja Srednje turistične šole iz Bad Gleichenberga, ki je učence naučila zlagati serviete in nam pomagala pri pripravi degustacije.

Dan smo zaključili s predstavitvijo in degustacijo pripravljenih jedi ter z izvedbo kviza, kjer so učenci izkazali veliko na novo pridobljenega znanja.

Vsem izvajalcem in učiteljem se zahvaljujem za uspešno izveden dan.

Utrinki z ND

Učiteljica Jasmina Kolbl

(Skupno 94 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost