22. aprila obeležujemo dan Zemlje. Na ta dan se spominjamo našega planeta, vse od leta 1970. Letošnja tema »Obnovimo našo Zemljo« se osredotoča na naravne procese, nastajajoče zelene tehnologije in inovativno razmišljanje, ki lahko obnovi ekosisteme sveta. Na naši šoli bomo ta dan obeležili z različnimi dejavnostmi v času pouka.

Smo v obdobju največjega izumrtja vrst v zadnjih 60 milijonih let, hitro izgubljanje pa je posledica človeške dejavnosti. Od vsakega od nas je odvisno, ali bomo obnovili Zemljo in s tem podprli naša delovna mesta, preživetje, zdravje in srečo vseh nas. Vsi potrebujemo Zemljo, saj je Zemlja naš planet, planet, na katerem živimo.

Izgubljanje živalskih in rastlinskih vrst je posledica podnebnih sprememb, krčenja gozdov, izgube habitatov, tihotapljenja in divjega lova, netrajnostnega kmetijstva, onesnaževanja, uporabe pesticidov in številnih drugih dejavnikov.

Dobra novica je, da lahko stopnjo izginjanja še vedno upočasnimo, številne ogrožene vrste pa lahko okrevajo. A delovati moramo skupaj, načrtovati dejavnosti, se prilagoditi in se odločati tako, da bodo učinki na podnebne spremembe čim manjši in da bomo trajnostno ravnali z naravnimi viri, s tem pa uresničevali vizijo o zeleni nizkoogljični družbi.

Od lanskega leta, ko je bila razglašena pandemija, ki je tako rekoč ustavila cel svet, se je Zemlja pred našimi očmi dobesedno spremenila. V okoljskem smislu na bolje, saj je onesnaževanja manj. Ljudje smo ostali doma in zato smo potrošili manj fosilnih goriv, manj električne energije in potrošništvo se je omejilo le na najnujnejše. Tudi letalski in  potniški promet se je zmanjšal, na cestah pa je bil le manjši del tovornega prometa.

Edina stalnica je sprememba. Če lahko ‘ustavimo’ svet zaradi potreb po ohranitvi zdravja ljudi, ga lahko tudi zaradi ohranitve  zdravja Zemlje. Naj bo letošnji dan Zemlje res namenjen Zemlji in razmisleku, kje vse jo kot človeštvo lahko razbremenimo. Česa vsega nam ni več treba početi v takšnem obsegu kot prej in kaj vse lahko z izkušnjami, znanjem in tehnologijo, ki je danes na voljo, naredimo drugače.

Tamara Sakovič

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost