V petek, 16. februarja 2018, je na šoli potekal šolski otroški parlament na temo »Šolstvo in šolski sistem«. Tokrat so se zbrali parlamentarci od 6. do 9. razreda, in sicer 4. šolsko uro v veliki zbornici. Delo je potekalo v štirih različnih delavnicah: odnosi v šoli, metode in načini poučevanja, učne vsebine in  šola za življenje. 

V sklopu delavnice “odnosi v šoli” so učenci razpravljali o tem kako ocenjujejo trenutne odnose v šoli (med učenci, učitelji in vodstvom šole), ugotavljali so kakšne lastnosti ima sanjski učitelj oz. učiteljica ter razmišljali kaj lahko storijo, da se bodo s sošolci dobro razumeli. Znotraj delavnice “metode in načini poučevanja” so učenci iskali predloge kako bi naredili učenje v šoli bolj zabavno, razmišljali na kakšen način se najraje učijo in kako si predstavljajo aktivne oblike učenja in poučevanja v šoli. Na temo “učnih vsebin” so se učenci spraševali zakaj je pomembno, da v šoli obravnavajo različne tematike, kakšno je njihovo mnenje glede obstoječega predmetnika v osnovni šoli in ugotavljali kaj se v šoli želijo naučiti. Delavnica “šola za življenje” je bila namenjena razumevanju besednih zvez “učim se zase” in “šola za življenje” ter razmišljanju o vlogi šole na področju oblikovanja vrednot učencev.

Hkrati smo z učenci iskali predloge za oblikovanje akcijskega načrta, ki ga bomo udejanjili naslednje šolsko leto. Učenci so podali konkretne predloge kako lahko pripomoremo k boljšim odnosom na šoli, razmišljali so o načinih in metodah poučevanja, ki si jih želijo v prihodnje, izrazili so predloge za boljše počutje in kvalitetnejše bivanje na šoli in razmislili čemu bi vsebinsko morali dati večji poudarek pri obravnavi učne snovi v šoli.

Parlament je potekal v prijetnem in ustvarjalnem vzdušju, otroci so bili polni idej, predlogov in načrtov za prihodnje. Fotografije si lahko ogledate tukaj. Zaključke letošnjega šolskega parlamenta bomo s predstavniki 8. in 9. razreda predstavili na 28. medobčinskem otroškem parlamentu, ki bo potekal v četrtek, 22. 2. 2018 ob 12. uri na OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici.

Mentorica otroškega parlamenta:
Nika Forjanič Huber

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost