Vsako leto 26. septembra po vsej Evropi praznujemo evropski dan jezikov, ki ga je Svet Evrope prvič razglasil v evropskem letu jezikov leta 2001. Ta dan je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Cilj pobude je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe. Evropska unija ima 28 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov v Evropi. Evropski dan jezikov želi še posebej opozoriti na manj razširjene jezike in na pomen varovanja ogroženih jezikov.

Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in se zavzema za to, da bi vsak državljan EU poleg maternega znal vsaj dva tuja jezika. Po zanju tujih jezikov se Slovenija uvršča med prvo četrtino evropskih držav – kar polovica naših državljanov naj bi namreč govorila tri ali več tujih jezikov (Vir: Delo, 22. 9. 2017).

V OŠ Gornja Radgona letos ob evropskem dnevu jezikov prirejamo jezikovne delavnice. ki jih bodo 9. 10. 2017 izvedli dijaki Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera pod mentorstvom njihovih profesorjev tujih jezikov.

Morda pa tudi vas/nas dan jezikov 26. septembra,  ko se  po vsej Evropi odvija vrsta dogodkov, spodbudi, da bi se začeli učiti novega jezika.

Silva Plohl

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost