Ponedeljek, 11. 4. 2016
Po uri in pol vožnje, smo sedmošolci in sedmošolke (48), ter spremljevalke (3), srečno prispeli v dom CŠOD Planinka na Slivniškem Pohorju. Pričakalo nas je lepo sončno vreme, prijazni učitelji in ostalo osebje doma, ki bodo ta teden z nami. Po uvodnem pozdravu smo se namestili v naša nova bivališča. Omare so se napolnile z našo garderobo in z najrazličnejšimi potrebnimi in nepotrebnimi dodatki in priboljški. V jedilnici smo se pred kosilom seznanili s hišnim redom in pravili, ki veljajo v domu. Sestanek je vodila učiteljica Sandra, ki je tukaj pedagoški vodja. Pravil je bilo kar precej in upam, da jih bodo naši učenci upoštevali. Sledilo je okusno kosilo in potem aktivnosti v naravi. Učenci so lahko izbirali med nogometom, igro badmintona, košarko, namiznim tenisom, ali pa samo s posedanjem na klopcah. Popoldanske dejavnosti, ki so sledile so potekale v treh heterogenih skupinah – A, B in C. Učitelji, ki so bili z nami so poskrbeli, da so se učenci seznanili z novimi vsebinami. Učiteljica Maja je svoje varovance poučila, kako ohraniti Pohorje čisto, učitelj Dani je poskrbel za gibanje z elementi »Bejžbola«, učitelj Dušan, pa je preverjal, kako se spoznajo na orientacijo in orientacijski tek z branjem karte in iskanjem orientacijskih zastavic. Sledil je vrhunec dneva – telefon. Med 17.30 in 18.30 bo vsak dan čas za rokovanje z mobilnim telefonom. V vednost vsem staršem, ki lahko takrat tudi pokličejo svoje otroke. Po večerji so sledile socializacijske in družabne igre, nato pa priprava na počitek in še samo skok v posteljo in upajmo, da tudi v miren spanec.
Lep pozdrav iz CŠOD Planinka, vaši sedmošolci in njihove spremljevalke.

Torek, 12. 04. 2016
Ob sedmi uri zjutraj, je trkanje na vrata »oznanilo«, da je treba vstati, se obleči ( primerno za jutranjo športno prebujanje v naravi) in se odpraviti v okolico doma, ki je bil že obsijan z jutranjim soncem. Po gibanju na svežem zraku, smo pojedli okusen zajtrk. Potrudili smo se pri pospravljanju sob, saj jih učitelji doma ocenjujejo. Lahko smo ponosni. Dobili smo: pet desetk, pet devetk in eno osmico. Obetaven začetek …
Dopoldanske dejavnosti so spet potekale v treh skupinah. Pri učiteljici Maji je skupina spoznavala značilnosti pohorskih gozdov in odpravili so se po gozdni učni poti. Učitelj Dani je s svojo skupino postal pustolovec in iskali so zaklade (geocaching) v okolici doma. Pred tem je bilo potrebno s pravilnimi odgovori priti do pravilnih koordinat in le te potem pravilno vnesti v GPS sprejemnik. Ja, naloga ni bila čisto enostavna, a je na koncu učencem le uspelo najti vsaj en zaklad. Pa ne samo to. Ta skupina je tudi spoznala taborniške veščine, kako zanetiti ogenj brez vžigalic ( le s kresilom, lokom ali lupo). Tudi to je uspelo, a potrebno je bilo kar nekaj truda. Učitelj Jernej je svojo skupino usvajal plezalno steno, na kateri so bili nekateri učenci bolj uspešni, drugi pa spet manj. Pomembno pa je, da so se vsi spopadli z izzivom. Ja, v vednost – stena ni visoka, potrebno pa je poznati pravilno tehniko plezanja na nizki steni. Po plezanju so se odpravili na igrišče in se preizkusili v igrah spretnosti.
V popoldanskem delu smo nadaljevali s vsebinami, ki smo jih pričeli včeraj. Po večerji pa je sledil nočni oziroma večerni sprehod.

Sreda, 13.4.2016
Danes smo se odpravili na daljši pohod. Naš cilj je bil na nadmorski višini 1050 m, prav na vrhu Mariborskega Pohorja, tik ob zgornji postaji gondolske Vzpenjače pri hotelu Bellevue. Pot nas je vodila mimo prečudovitega Framskega slapu – slap Skalca, ki je vreden ogleda. V dom smo se vrnili nekoliko utrujeni, vendar zadovoljni.
Popoldanske aktivnosti so bile spet »bejžbol«, orientacija in kako ohraniti čisto Pohorje. Male sive celice pa smo preizkušali po večerji, nekoliko smo ponovili tudi pravila lepega obnašanja – bonton.
Prav poseben dan je bil še za dva naša učenca. Denisu smo že zjutraj zapeli za rojstni dan (v kuhinji so spekli slastno torto), učenka Luša pa se je na OŠ Toneta Čufarja udeležila državnega tekmovanja iz Vesele šole. Čestitke še enkrat obema.

Četrtek, 14. 04. 2016
Prebudili smo se v oblačno jutro. Napoved se je uresničila in dopoldan je deževalo. Kljub dežju smo oblekli dežne plašče, žal ne vsi, in se odpravili na teren po okolici doma. Iskali smo orientacijske točke, ena skupina se je spet preizkušala v športnem plezanju, učenci, kateri pa do sedaj še niso spoznali pohorskih gozdov, jih bodo nekoliko bolje od tega dopoldneva.
Popoldanski vsebini sta bili obarvani spet nekoliko bolj taborniško: kurjenje in priprava ognjišč, ter izdelava bivaka. Vsi učenci so bili navdušeni nad svojim delom.
Potekale pa so tudi zadnje priprave na večerno prireditev Pohorje ima talent. Točke posameznih sob so bile pestre, raznolike in domiselne. Po programu, smo ob dobri glasbi vsi veselo zaplesali.

Petek, 15. 04. 2016
Jutranjo prebujanje v naravi smo danes nadomestili s pospravljanjem prtljage in urejanjem sob. Po zajtrku je trinajst deklet, nekaj ur pred uradnim zaključkom, v spremstvu razredničarke Nuše Zagorc, zapustilo CŠOD Planinka. Razlog – revija pevskih zborov in priprava deklet na ta dogodek, ki je v popoldanskih urah. Upam, da jim bodo glasovi služili …
Ostali učenci so nadaljevali z učnim procesom: plezanje, naravne oblike gibanja, iskanje zaklada in teme naravoslovja.
Končalo se je tudi tekmovanje v pospravljanju in čistoči sob. Kar štiri sobe so dosegle enako število toč 29 od 30. Čestitamo. Tudi ostale sobe so bile dokaj uspešne. Za lepo urejene sobe, so učenci prejeli priznanja CŠOD.
Po kosilu je sledila analiza šole v naravi in odhod domov.

Jožica Zih

Fotografije

(Skupno 183 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost